Defectiuni la sistemul de lubrifiere al turbosuflantei

Turbosuflanta defecta - ulei contaminat
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Cauza numarul 1 pentru defectiunile unei turbosuflante este lubrifierea defectuoasa.

Rulmentii turbosuflantei depind de un flux constant de ulei curat pentru functionarea corecta. Mai multi factori pot afecta acest flux de ulei curat cum ar fi: lipsa de mentenanta, schimbarea intarziata a uleiului, ulei incorect, filtrul gresit, conditii de condus severe sau in cele mai multe cazuri, pur si simplu varsta autoheviculului.

90% din rulmentii turbosuflantelor sunt din bronz si plutesc in ulei. Tolerantele permise pentru acesti rulmenti sunt foarte foarte mici, atat de mici incat orice impuritate in ulei va provoca daune foarte mari foarte repede.

Cea mai buna aparare impotriva contaminantilor este o mentenanta programata cu strictete. Prin asta intelegem schimbarea uleiului cu uleiul recomandat de producator, schimbarea filtrului, iar aceste schimbari recomandam sa fie facute mai devreme decat recomanda producatorul.

Recomandam schimbarea uleiului in momentul cand isi schimba culoarea din auriu in maro inchis. La masini vechi asta se poate intampla si in 4-5 mii de km. Schimbarea culorii este provocata de cateva elemente: in primul rand, uleiurile din ziua de azi sunt foarte bogate in detergent, menit sa curete si pastreze motorul curat pentru mai mult timp. Din pacate pentru turbosuflanta, acesti detergenti aduna o mare cantitate de reziduuri in ulei si in tot sistemul de lubrifiere. Daca nu se schimba uleiul, cand se depasesc aproximativ 5000-5500 de km uleiul devine saturat de aceste reziduuri, devine prea abraziv pentru tolerantele foarte mici ale turbosuflantei.

Schimbarea uleiului si filtrului de ulei cu la timp, cu strictete, sunt primordiale pentru viata turbosuflantei.

Aici aveti exemple de incarcare cu reziduuri datorate schimbarii intarziate a uleiului si datorita utilizarii unui alt ulei decat cel recomandat de producator:

Urmatoarele sunt exemple de ulei contaminat:

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.