Inlocuire bielete antiruliu

Verificare/Schimbare Bielete Antiruliu - Service Auto Robnec
Verificare/Schimbare Bielete Antiruliu - Service Auto Robnec
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Bielete Antiruliu – Rolul lor

Barele de legătură (sau barele de stabilizare sau barele antiruliu sau barele de fixare) conectează componentele suspensiei din stânga și din dreapta la ambele capete ale unei bare antiruliu. Aceasta  bara de torsiune care traverseaza masina este de obicei din otel cu arc. Bara antiruliu intră în joc numai dacă suspensia de pe o parte a mașinii se mișcă, dar cealaltă parte nu.

De exemplu, in situatia in care o mașină circulă peste un limitator de viteza si loveste cu ambele roti, suspensia este comprimată în mod egal de fiecare parte, bara antiruliu pivotează pur și simplu – nu este răsucită și nu există nici o tensiune pe tijele de legătură.

In situatia in care o roată lovește un limitator de viteza si cealaltă nu, un capăt al barei antiruliu este ridicat – răsucind bara. Forța necesară pentru răsucirea barei este transmisă prin tijele de legătură, care sunt în mod normal tije din metal sau plastic destul de ușoare, cu o articulație sferică la unul sau la ambele capete.

De ce se defecteaza bieletele antiruliu?

Deteriorarea calității drumului și a limitatoarelor de viteza sunt un factor important. Dacă o roată cade într-o gropă, tija de legătură este supusă unei încărcări masive de șoc. Dacă acest lucru se întâmplă în condiții de frig și umezeală atunci când materialele utilizate în articulația cu bilă a tijei sunt într-o stare mai fragilă, atunci articulația cu bilă poate deveni vulnerabilă la pătrunderea apei și a granulelor cu rezultatul inevitabil – eșec total.

Simptome Bielete Antiruliu defecte

În mod normal, articulațiile cu bile sau bucșele de la ambele capete se deteriorează și dezvoltă mișcarea pierdută (joc) care poate fi auzită ca un zgomot. Dacă acest lucru este ignorat și tija de legătură se rupe, bara anti-rulare devine complet ineficientă. Problemele apar atunci când virajele sunt luate foarte strans, deoarece va rula mult mai mult decât se aștepta, provocând o instabilitate gravă și periculoasă.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

You may also like...