Inlocuire/diagnoza bujii

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Dacă mașina dvs. pornește bine și rulează fără probleme, înseamnă că ați întreținut-o bine. De asemenea, înseamnă că bujiile din motorul dvs. funcționează. Ele au rolul de a aprinde amestecul de aer-combustibil din butelii; fiecare cilindru avand o bujie. De ce trebuie înlocuite bujii? În timp, se uzează, se contaminează și, în cele din urmă, trebuie schimbate.

Care sunt semnele ca bujiile trebuie inlocuite?

În unele mașini, s-ar putea să observați că motorul nu pornește la fel de ușor ca înainte. Poate rula puțin greoi sau intarzia in reactie in momentul accelerarii, mai ales când este frig. Bujiile vechi, uzate sau contaminate pot cauza rularea defectuoasa a masinii. De multe ori, însă, nu există simptome până când una dintre bujiile vechi nu mai funcționează, provocând defectarea motorului. Termenul „misfire” înseamnă că cilindrul afectat nu se aprinde. De exemplu, dacă un cilindru dă greș într-un motor cu 4 cilindri, acesta va funcționa doar cu trei cilindri. Un motor defect funcționează trepideaza și nu are putere. Ledul de avertizare „Verificați motorul” clipește sau rămâne aprins. Adesea o bujie uzată poate cauza defectarea bobinei de aprindere. Bobina de aprindere este partea care generează impulsuri de înaltă tensiune pentru a crea o scânteie electrică.

Cand ar trebui inlocuite bujiile?

Exista două tipuri de bujii: convenționale și cu durată lungă de viață. Bujiile convenționale trebuie înlocuite la fiecare 30.000-50.000 de mile. Bujiile cu durată lungă de viață (cu vârf de iridiu sau platină) trebuie schimbate între 60.000 și 150.000 de mile, în funcție de vehicul.
Pot sa fie bujiile inlocuite mai devreme?

Depinde de kilometraj. De exemplu, dacă mașina dvs. are bujii cu durată lungă de viață de 100.000 mile și dealerul vă recomandă să le schimbați la 50.000 mile, este prea devreme. Dacă motorul dvs. este bun pe benzină și funcționează ca nou, luați în considerare așteptarea până la apropierea de kilometrajul recomandat.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

You may also like...